ZIJNSGEORIENTEERDE THERAPIE

Zijnsoriëntatie is een modern, spiritueel pad, ontwikkeld door H. Knibbe, gebaseerd op Boeddhistische psychologie en westerse therapeutische methoden.

Vrije staat

Het uitgangspunt van Zijnsoriëntatie is, dat je, om te beginnen, nu al helemaal vrij bent. Je hoeft niet vrij te worden. Je hoeft je nergens van te bevrijden. Vrijheid is gegeven, het is de oorspronkelijk open, heldere aard van ons bewustzijn. Soms zijn we hier spontaan mee in contact, als we bv. luisteren naar mooie muziek, een diepgaande ontmoeting hebben met iemand, of in de natuur zijn.

Tegelijkertijd is er ook een pad af te leggen, om je deze vrijheid te herinneren. Een beeld, wat in het boeddhisme vaak gebruikt wordt om ons bewustzijn te begrijpen, is het beeld van de spiegel .Ons bewustzijn is als een spiegel, zij reflecteert alles zonder voor- of afkeer, zonder vertekening.. Maar de spiegel zelf blijft vrij van iedere reflectie, zonder geschiedenis, tijdloos enz.

Bron

Er is een grote schat in ons, een onuitputtelijke bron van liefde, vrijheid, helderheid en openheid. Het gaat erom, om ons die bron te blijven herinneren. We kunnen dan rusten in onze Zijnsgrond en in de Rijkdom, die in ieder van ons aanwezig is.

In ons dagelijks bewustzijn zijn we vaak het contact hiermee verloren. Daarom zijn er methodes ontwikkeld, om de vrijheid van Zijn te leren kennen en mee te nemen in het leven van alledag.

Stap voor stap kun je leren, om de belemmering van je persoonlijke geschiedenis meer achter je te laten en kom je in contact met degene, die je ten diepste bent. Je gaat zien, hoe je in je kindertijd beelden en aannames over jezelf hebt gekregen en hoe die nog steeds doorwerken in je leven van nu.

En je leert deze los te laten en meer je vrije vorm te leven, met kwaliteiten als wijsheid, liefde, levenslust, kracht en creativiteit. Het Zijn is het meest nabije van wat er is.