MINDFULNESS

Meditatie

Mindfulness is een moderne meditatiemethode, gebaseerd op de aloude boeddhistische meditatietraditie van Vipasana. Het is daaruit gedestilleerd en wordt als een zelfstandige training aangeboden. Jon Kabat-Zinn is daar de grondlegger van.

Mindfulness kan worden beschreven als een open, bewuste aandacht voor het hier en nu, bewust en zonder oordeel. Er is een open en uitnodigende houding tegenover gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties, en deze worden precies zo geaccepteerd, zoals ze komen.

Boeddhisme

Mindfulness vormt de basis van boeddhistische meditatie-oefeningen. Hiermee kunnen we het vermogen ontwikkelen op een directe en ongekleurde manier ervaringen in onszelf te observeren. Hierdoor kan een helder en bevrijdend inzicht ontstaan dat ons leert hoe we als mens in elkaar zitten en hoe we op een vaardige(r) manier om kunnen gaan met de wisselvalligheden van het leven.

Mindfulness heeft de kwaliteit van helder en objectief waarnemen wat er nu is aan gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens of emoties, zonder deze te veroordelen, hierover te fantaseren of te piekeren.

Hier en nu

Mindfulness gaat over aanwezig zijn bij wat je dit moment bewust bent, zonder iets anders te willen ervaren dan wat je nu ervaart. Als je meer in het moment bent, gaan gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens of emoties minder met je op de loop. Je kunt ze beter waarnemen zoals ze komen en gaan en er op een nieuwe, meer ondersteunende, manier mee om gaan.

Oefening

Het proces van leren aandacht geven aan wat er nu is gaat niet vanzelf. Het kost in het begin tijd, aandacht en energie. Maar hoe vaker je oefent, hoe meer je de momenten proeft en ervaart waar je wel met onverdeelde aandacht bij bent.

Uit (wetenschappelijke) onderzoek van mindfulness blijkt, dat je vroegtijdig kunt leren om moeilijke situaties te herkennen en aan te pakken, door anders om te gaan met de wirwar van gedachten en gevoelens. Dat vereist een andere instelling, dan die we normaal hebben.

Via Zijnsoriƫntatie en vormen van mindfulness, kan er meer helderheid visualisatie, lichaamsgerichte methoden, ervaringsgerichte oefeningen en ontspanningsoefeningen.