MOEILIJKHEDEN EN MOGELIJKHEDEN

Het is vaak een hele stap, om in therapie te gaan en te erkennen dat je echt hulp nodig hebt. En om een therapeut te vinden, die je kunt vertrouwen en waarbij je jezelf kunt zijn. Iemand waar je je pijn, angsten, teleurstelling, boosheid mee kunt delen en die je kan helpen om je lijden te verlichten. En met jou een nieuw perspectief kan ontdekken.

Bij moeilijkheden en tegenslagen in ons leven zijn we vaak geneigd om ├│f weg te lopen, bv. door ontkenning van het probleem, doen alsof het er niet is, of door er mee in gevecht te gaan, het moet weg en het liefst zo snel mogelijk. Dit heet weerstand. Een grote verandering in ons leven b.v. ziekte, ontslag of scheiding/depressie roept in eerste instantie vaak weerstand op. Dat kan een logische reactie om jezelf vanuit pijnlijke ervaringen uit je verleden, te beschermen tegen pijn en machteloosheid. De vanzelfsprekendheid, het vertrouwde valt dan immers weg en het is onbekend wat er gaat gebeuren.

Tegenslag of crisis in ons leven geeft ons verwarring en pijn. Plotseling is vaak de vanzelfsprekendheid weg van wat is geweest en ligt er onbekend terrein voor ons. Dit vormt ook een uitdaging. Een uitdaging om ons over te geven aan ons leven zoals het is. Nu, op dit moment. Om van daaruit verder te gaan. Een uitdaging, een avontuur en creativiteit komt er voor in de plaats.

Hoe kunnen we die uitdaging aannemen en als startpunt gebruiken voor iets nieuws, iets waarvan we misschien achteraf kunnen zeggen dat het ons leven verrijkt heeft. Dat we er ‘wijzer’ van geworden zijn en het ons hart en gevoel geopend heeft. En ons toegankelijk maakt voor een leven met minder lijden voor onszelf en anderen.

Intense emoties, zoals pijn, wanhoop, boosheid kunnen ook toegangspoorten tot dieperliggende gevoelens, en daarom waardevol. Ze laten je voelen en zien, dat er iets belangrijks gebeurt, iets dat jou aangrijpt. Als je bv woede voelt naar iemand, is dat een krachtig signaal, dat iemand misschien over jouw grenzen gaat. Als je alleen maar in je woede blijft, er alleen maar mee samen valt, kom je niet bij de diepere ervaring van wat jij wilt, van eigenwaarde en hoe dat in jouw leven gevormd is.

Het kan ook zijn dat je juist weinig voelt, helemaal in je hoofd zit en in het denken en dat er sprake is van een blokkade. Je gevoel lijkt wel bevroren. Dit vastzitten uit zich vaak ook lichamelijk , verkrampingen, een steen op je maag voelen. Lichaamswerk, bepaalde oefeningen en visualisaties kunnen dan weer het contact met de emotie en het gevoel herstellen.