BIODYNAMISCHE PSYCHOLOGIE

Biodynamische psychologie is een lichaamsgerichte psychotherapie, die steunt op de theorieën van Wilhelm Reich en Gerda Boyesen, een uit Noorwegen afkomstige psychiater.

Er wordt vanuit gegaan, dat ieder mens het vermogen heeft, om adequaat te reageren op gebeurtenissen van binnenuit of buitenaf .Dit is het zelfregulerende vermogen. Alles wat ons raakt, drukt zich zowel psychisch als fysiek uit. Ons hart gaat sneller kloppen, we krijgen knikkende knieën, houden onze adem in enz.

Als onze emoties, gevoelens en gedachten systematisch onderdrukt zijn, wordt er spanning opgebouwd. Daardoor kunnen er lichamelijke ziekten of psychologische stoornissen ontstaan. Soms komen oude, in het lichaam onderdrukte herinneringen tot leven, die in het bewustzijn kunnen worden opgenomen en losgelaten. Bij de biodynamische therapie wordt er met speciale zachte lichaamsgerichte technieken gewerkt, om deze spanningen te doen ontladen en oplossen, zodat de levensenergie weer vrij kan stromen.

Meer informatie kun je vinden op de websites van bovengenoemde scholen.

Uit (wetenschappelijke) onderzoek van mindfulness blijkt, dat je vroegtijdig kunt leren om moeilijke situaties te herkennen en aan te pakken, door anders om te gaan met de wirwar van gedachten en gevoelens. Dat vereist een andere instelling, dan die we normaal hebben. Via Zijnsoriëntatie en vormen van mindfulness, kan er meer helderheid en visualisatie, lichaamsgerichte methoden, ervaringsgerichte oefeningen en ontspanningsoefeningen.